Make your own free website on Tripod.com
Home Page of Peggy E. Schweiger

Motion in Two Dimensions Homework

  1. A steel projectile is shot horizontally at 20 m/s from the top of a 40 m tower. How far from the base of the tower does the projectile hit the ground? Ans: 57.14 m
  2. A projectile is fired from a cannon at a speed of 301 m/s and at an angle of 3°. How long does it take the projectile to reach its highest point? How far does it go horizontally? Ans: 1.61 sec; 964.89m
  3. A bomber releases a bomb at a height of 50 m above the surface. The bomber is flying at a constant horizontal speed of 88.9 m/s. How long does it take the bomb to fall to the surface? How far away is the point of impact? Ans: 3.19 sec; 283.59 m
  4. A golfer launches a ball with an initial speed of 30 m/s at an angle of 34° with respect to the ground. At what time does the golf ball reach its maximum height? What is this height? What is the total time in the air? Ans: 1.71 sec; 14.37m; 3.42 sec; 85.06 m
  5. A diver running at 3.6 m/s dives out horizontally from the edge of a vertical cliff and reaches the water below 20 sec later. How high was the cliff and how far from the base did the diver hit the water? Ans: 1960 m; 72 m
  6. A football is kicked at an angle of 37° with a speed of 20 m/s. What is its maximum height, the time it takes to hit the ground, and how far away it lands? Ans: 7.4 m; 2.46 sec; 39.29 m
  7. A package in an airplane moving horizontally at 150 m/s is dropped when the altitude is 490 m. How long does it take the package to reach the ground? How far horizontally from the spot over which it was dropped does the package land? Ans: 10 sec; 1500 m
  8. An arrow is fired with a horizontal speed of 89 m/s directly at a target 60 m away. When it is fired, the arrow is 1 m above the ground. How far short of the target is it when it strikes the ground? Ans: 20 m short
  9. A bullet is fired horizontally from a height of 78.4 m and hits the ground 2400 m away. With what velocity does the bullet leave the gun? Ans: 600 m/s
  10. A bullet is fired from a gun at a 30° angle to the horizontal with a muzzle velocity of 600 m/s. What is the horizontal range of the gun? Ans: 31,812 m

Motion in Two Dimensions Notes

Motion in Two Dimensions Sample Problems

Periodic Motion Homework