Make your own free website on Tripod.com
Home Page of Peggy E. Schweiger

Periodic Motion

  1. Convert the following speeds to ones in m/s: An object moves in a circle of 2 m radius at 25 rpm, at 8 rpm, and at 10 rpm. Ans: 5.24 m/s; 1.68 m/s; 2.09 m/s
  2. A pendulum is 2 m long and has a period of 2.9 sec. What is the acceleration due to gravity at this location? Ans: 9.4 m/s2
  3. A pendulum located on earth has a period of 1 sec. What is its length? Ans: 0.25 m
  4. A pendulum 0.25 m long has a frequency of 0.91 Hz. What is the period of a pendulum in the same location if it has a length of 0.10 m? Ans: 0.696 sec
  5. Find the acceleration due to gravity on Planet Rocket. A pendulum on this planet has a length of 2.5 hakeems and a period of 6 drexlers. Ans: 2.74 hakeems/drexlers
  6. A mass moves in a circular path at a velocity of 2 ms and with a centripetal acceleration of 4.3 m/s2. What is the radius of the massí path? Ans: 0.93 m
  7. A 25 g ball is swung at the end of a string in a horizontal circular path at a speed of 5 ms. If the length of the string is 2 m, what centripetal force does the string exert on the ball? Ans: 0.3125 N
  8. How fast must a 6 N stone be twirled in a circle of 3 m radius in order to have a centripetal acceleration of 2 m/s2? Ans: 2.45 m/s
  9. An object weighing 14 N is swung at the end of a cord 0.8 m long. The object moves at a speed of 2 rev/sec. What is the centripetal force on the moving object? Ans: 181 N

    Motion in Two Dimensions Notes

    Motion in Two Dimensions Sample Problems

    Motion in Two Dimensions Homework